Darius Lupșa

Vreau un Macbook Pro cu procesor M1

E oficial acum, au apărut primele laptopuri Apple fără procesoare Intel, iar noul chipset M1 e pe arhitectură de 5 nanometri. Radu explică aici foarte fain care e treaba cu acest chipset și care e configurația lui.

Am scris aici despre intenția celor de la Apple să treacă de pe procesoare Intel pe procesoarele lor și că sunt dispus să-mi cumpăr așa ceva. Din cele 6 puncte ale mele, doar 3 au devenit realitate. Au rămas pe partea hardware existentă și au schimbat caii putere.

  1. Bateria

Apple promite că bateria ține până la 17 ore navigând pe internet și până la 20 de ore vizionând conținut video. Bineînțeles, asta depinde foarte mult de ce aplicații folosești. Dacă folosești doar Safari pentru navigarea pe net, cu siguranță ca te apropii de orele promise de ei. E o aplicație optimizată pentru acest chipset. Marques Brownlee confirmă asta.

  1. Performanța

Conform benchmark-urilor apărute până acum, scorul single-core în Geekbench 5 e în jur de 1700, iar multi-core de 7000. Ceea ce-l situează cu mult peste un procesorul Intel i9-9880H care are doar 1057 în single-core și 6095 în multi-core. Am urmărit multe review-uri pe Youtube și se confirmă performanța superioară a chipset-ului M1 față de procesoare de top de la Intel și AMD.

  1. Prețul

Pentru MacBook Pro 13″ pornește de la $1299, iar MacBook Air de la $999. Să vedem acum la ce preț o să ajungă în România. Modelul de bază are doar 8GB de RAM și un SSD foarte rapid de 256GB.

Chiar mă gândesc serios să-mi schimb MacBook Pro-ul meu de 13″ cu acesta care are procesor M1. Pentru moment există partea asta de incompatibilitate la aplicații. O să mai dureze puțin până se va face tranziția aplicaților pe această arhitectură, dar după cum se vede din teste și review-uri, se mișcă foarte bine și aplicațiile vechi.

← BACK NEXT →