Darius Lupșa

De ce verific micrometrul cu șublerul. #sfaturi

Știu că sfatul ăsta pare foarte ciudat pentru unii, dar e unul foarte util. Am pățit și eu de câteva ori să greșesc piese cu 5 zecimi diferență. O jumătate de milimetru am văzut prost pe micrometru! Și nu sunt singurul, se întâmplă și la case mai mari.

Nu e amuzant când ai de făcut o piesă precisă, te chinui să fie exact în câmpul acela de toleranță de 0/+0.03mm, iar când îți măsoară cei de la calitate, îți spune că e cu +0.52mm mai mare cota.

Problema vine de la dereglajul micrometrului, adică acesta începe să măsoare ascuns. Asta înseamnă că scara tambur trece peste linia de la scara manșon și din cauza aceasta nu vezi corect linia de pe manșon.

Cauza la noi în atelier e că micrometrele, atât cele de interior, cât și cele de exterior, sunt folosite de toată lumea și nu se manevrează cu grijă: fie sunt forțate, fie sunt lovite de piesă, fie scăpate pe jos.

Rezolvarea problemei e foarte simplă. Noi îl măsurăm cu șublerul. Punem micrometrul la cota fixă, verificăm pe el dacă se vede linia de pe manșon și îl măsurăm apoi cu șublerul. Pe șubler trebuie să vezi cota fixă care am reglat-o pe micrometru. Dacă pe șubler îți apare o deviație de 5 zecimi (0.5mm), atunci înseamnă că micrometrul măsoară ascuns și trebuie să ții cont că ceea ce vezi pe micrometru, nu e cota reală.

Asta e o metodă foarte rapidă și sigură de verificare în timp ce lucrezi. După ce constatăm că nu e ok, îl ducem la laboratorul de metrologie pentru reglaj.

← BACK NEXT →