Tipuri de tarozi
În acest articol nu vorbesc despre tipurile de filete(metric, gaz, UNC, etc.), ci de tipurile de tarozi ca și formă și ce utilitate are fiecare.
Există doar două tipuri de tarozi: elicoidali și drepți
Tarozi elicoidali
Se folosesc atât pentru găuri înfundate, cât și pentru găuri străpunse. De ținut minte, la acești tarozi că șpanul se elimină prin spate, adică pe partea unde e coada. Dacă gaură pe care dorești să o filetezi e mai adâncă decât lungimea acelor canale prin care se elimină șpanul, acesta nu se mai elimină și există posibilitatea să-l rupi.
Poți fileta manual cu ei găuri cu un diametru de până la 14mm, adică un M16 sau un alt echivalent la acest diametru din alte STAS-uri de filete. E posibil și filete mai mari, dar e nevoie de forță prea mare și devine destul de dificil.
Se găsesc în comerț și sub denumirea de tarozi pentru găuri înfundate, asta pentru faptul că eliminarea de șpan se face în spate, după cum am zis.
Tarozi drepți
Se găsesc în comerț și sub denumirea de tarozi pentru găuri străpunse.
Nu pot fi utilizați pentru găuri înfundate deoarece eliminarea de șpan se face în față, iar dacă gaura e înfundată, nu ai unde să elimini șpanul.
Poți fileta cu ei găuri puțin mai mari ca și diametru (aproximativ un M20-M24) deoarece în partea din față au o porțiune care începe filetul de la un diametru mai mic, iar asta înseamnă forță mai mică. Dacă devine greu, dă înapoi 2-3 spire și apoi reia procesul de filetare.
Tarozi drepți set
E tot un tarod drept, iar eliminarea de șpan se face tot în față. Aceștia vin în set de 3 bucăți, după cum le spune și numele. Pe coada lor există niște inele care le dă și numele: tarod nr.1, nr.2 și nr.3 (cel cu numărul 3 poate să fie fără inele).
Scopul lor este pentru a ușura filetarea manuală. Se folosesc în ordine crescătoare. Numărul 1 și 2 au un diametru mai mic, ceea ce înseamnă că înlătură mai puțin material, iar filetarea devine mai ușoară. Din această cauză se pot fileta manual găuri mult mai mari decât cu ceilalți tarozi.