Darius Lupșa

Terminologie: sutimi, zecimi și milimetri

Țin minte când m-am angajat pentru prima dată într-o fabrică că mi-a dat inginerul să măsor cu ruleta. Țanțoș că sunt anul 4 la UTCN, iau ruleta, măsor și îi zic: 23,5cm. El: Greșit. Măsor și a doua oară și tot atât îmi arăta. Mai zic încă o dată. Același răspuns, greșit. Operatorii de la mașina râdeau, inginerul doar zâmbea și se uită la mine, iar eu începeam să mă dezumflu. Nu înțelegeam cum pot să măsor greșit. Atât era. Doar am mai măsurat cu ruleta, nu-s atât de prost. Până la urmă îmi șoptește un coleg, operator, 235 milimetri.

Milimetri

Treaba stă în felul următor. Fiecare domeniu, din inginerie în acest context, are o terminologie anume care se folosește în mediul de lucru. Nu o să auzi niciodată un inginer constructor spunându-ți că fundația casei are o lungime de 5000mm, ci 5m. Dar, în schimb, dacă mergi într-o fabrică de profil mecanic, sau vorbești cu un inginer de pe domeniul acesta, vei auzi mereu doar valori de milimetri. Chiar dacă o piesă are 8,7m, toată lumea spune că are 8700 (chiar fără a mai spune și milimetri).

Așa că, stimați studenți de Universități Tehnice, dragi copilași care vreți să lucrați în acest domeniu al prelucrărilor mecanice, fiți mai șmecheri decât mine și vorbiți în milimetri.

Sutimi și Zecimi

Bun, acum că am trecut de prima zi de lucru în care lumea doar râde de tine. Vreau să vă mai zic și care e treaba cu zecimi și sutimi.

Fiecare dimensiune de pe un desen tehnic are un câmp de toleranță. Această toleranță semnifică abaterea pe care poți să o ai de la valoarea nominală. De exemplu: cota 100(0/+0.2)mm poate să fie între valorile 100mm și 100,2mm. Având în vedere că e vorba despre valori așa mici în milimetri (0.2mm), nimeni nu-ți va spune că toleranța maximă la cota de 100 e de 0,2 milimetri. Verbal se spune că toleranța maximă e de două zecimi. La fel e și pentru sutimi. Valoarea de 0.06mm va fi comunicată verbal: 6 sutimi.

ZECÍME, zecimi, s. f. 1. A zecea parte dintr-un întreg împărțit în părți egale. Prima cifră din dreapta virgulei la numerele zecimale. – Zece + suf. -ime.

SUTÍME, sutimi, s. f. A suta parte dintr-un întreg (împărțit în părți egale). – Sută + suf. -ime.

sursa dexonline.ro

Exemple:

  • 0.1mm - o zecime (a zecea parte dintr-un milimetru)
  • 0.01mm - o sutime (a suta parte dintr-un milimetru și a zecea parte dintr-o zecime)
  • 0.34mm - trei zecimi și patru sutimi
  • 100.4mm - o sută de milimetri și patru zecimi
  • 100.57mm - o sută de milimetri, (virgulă) cinci zecimi și șapte sutimi

subler

← BACK NEXT →