Darius Lupșa

Telefonul se deconectează de la Wi-Fi când e în standby

Am avut următoarea problemă: când telefonul stătea mai mult de câteva minute în mod standby, se deconecta de la Wi-Fi și folosea doar rețeaua mobilă.

La început am zis că e de vină sistemul de operare pentru că aveam versiunea beta la iOS14. Am trecut la versiunea stabilă și era tot la fel. Am căutat pe net să văd dacă e un bug în iOS sau doar la mine. N-am găsit nimic concret. Doar sfatul clasic: dă-i un restart la telefon sau reset. Până la urmă am făcut și asta, doar ce era să fac?

WMM APSD

Și ce să vezi! Problema era la router.

Există în standardul Wi-Fi o caracteristică numită WMM APSD (Wi-Fi Multimedia Automatic Power Save Delivery). Chestia asta le permite device-urilor care intră în modul standby să nu comunice în mod constant cu router-ul, asta pentru a reduce consumul de baterie. Router-ul știe că telefonul e în mod standby și păstrează datele pe care trebuie să le trimită într-un buffer. Există două moduri prin care acest buffer este apoi eliberat:

  1. U-APSD (Unscheduled Automatic Power Save Delivery): adică telefonul când iese din standby îi spune la router să-i trimită toate datele păstrate pentru el.
  2. S-APSD (scheduled Automatic Power Save Delivery): există intervale regulate de timp în care routerul îi transmite datele la telefon chiar dacă acesta e în mod standby.

On sau Off?

Eu am un router Asus RT-AC86U și la mine setarea aceasta era pe modul On (Enabled). Nu știu pe care din variantele de mai sus (U-APSD sau S-APSD) funcționa comunicarea dintre telefon și router (n-am găsit o astfel de setare la router), dar de fiecare dată când deschideam telefonul, el se conecta din nou la Wi-Fi. Poate că salvam ceva baterie, poate nu, n-am testat. N-am simțit nici o diferență de când am pus pe Off (Disable). Acum nu mai am probleme că se deconectează când e în modul standby.

Dacă aveam datele oprite se întâmpla să nu primesc notificări și chestia asta era enervantă. Nu se întâmpla de fiecare dată și încă nu-mi explic exact de unde vine problema.

Setarea se găsește în următoarele meniuri:

Wireless --> Professional --> Enable WMM APSD [Disable]

P.S. Dacă ambele benzi (2.4GHz și 5GHz) sunt active, nu uita să-i dai Disable pentru fiecare în parte.

← BACK NEXT →