Darius Lupșa

Știai că aspiratorul tău robot te poate asculta?

Ați mai auzit până acum de microfoane laser sau LBLS (Laser Based Listening System)? Dacă nu, uite aici o demonstrație pe Youtube.

Microfoane laser

Te-ai uitat? Ți-a plăcut melodia de la Scorpions? După cum explică și în video, se emite un fascicul laser către o suprafață reflectorizantă din zona sursei audio pe care vrei să o înregistrezi. Fasciculul laser după ce se lovește de suprafața respectivă, ricoșează înapoi și este captat de un dispozitiv care măsoară variațiile din unda laser. După cum știm, unda de la sunet face ca obiectele din jur să vibreze. Cu ajutorul unui calculator, se măsoară aceste variații ale vibraților, iar apoi acestea sunt convertite în sunet.

Aspiratoare robot hackuite

O echipă de cercetători de la Universitatea din Maryland, SUA, plictisită să mai stea doar pe canapea și să se uite cum aspiratorul lor face singur curățenie în casă, i-au pus zgardă și l-au dus cu ei la muncă.

Odată ajunși acolo, de la prea multe seriale cu Mr. Robot, au început să hackuiască robotul. Roboții aceștia care-ți fac singuri curățenie prin casă, au încorporați senzori care folosesc metoda LiDAR (light detection and ranging), exact ca în noile telefoane de la Apple. Cu ajutorul acestei metode se emite un fascicul laser, apoi cu ajutorul unui senzor se măsoară timpul cât a durat ca acel fascicul să se întoarcă înapoi și lungimea lui de undă. Având aceste date, cu ajutorul unui software se poate crea o reprezentare 3D a spațiului. În acest fel se plimbă și robotul tău care aspiră prin casă și îți învață cum arată fiecare cameră, unde are obstacole și ce distanță are până să nu dea cu capul de perete.

După ce au hackuit robotul și au avut control asupra acestui senzor LiDAR, s-au gândit ce să facă cu el. Și de aici le-a venit ideea cu faptul că aspiratorul tău te poate asculta ce vorbești. După cum ți-am arătat la început, cu ajutorul unui fascicul laser poți să-ți asculți vecinii de peste drum cum se ceartă.

Acum, la aspirator, treaba nu e chiar așa de simplă. Senzorul acesta LiDAR nu funcționează exact la fel precum cel folosit la microfoanele cu laser. Acest senzor detectează variații în intensitatea luminii întoarse după ce a fost reflectată de obiectele din jur, obiecte care au diverse forme și grade de absorbție a luminii. La microfoane cu laser de obicei laserul e îndreptat către un geam sau un punct fix cu grad mic de absorbție.

Ei nu s-au oprit aici, doar ce să facă pe timp de pandemie acasă? Așa că s-au pus pe treabă și au programat o chestie din aceasta de inteligență artificială cu niște algoritmi foarte complicați. La modelul acesta de AI i-au dat să învețe cum să facă asocierea dintre sunetele din încăpere și variațiile din unda laser pe care robotul o folosește pentru a face harta casei tale. Ce să vezi, funcționează! Modelul lor de inteligență artificială a reușit să se pună cu burta pe carte și a învățat aceste asocieri și e capabil să recunoască în proporție de 90% sunete din încăpere.

Acum e acum. Vă tremură izmenele puțin? Ținând cont de faptul că totul se trimite în cloud, iar robotul știe cum arată casa ta, ce fel de obiecte ai în cameră, cât de mare e casa, în ce perioade din zi ești acasă, toate acestea pot fi folosite pentru diverse campanii de publicitate sau politice. Și nu numai.

← BACK NEXT →