Darius Lupșa

Un sfat ingineresc când faci reparații cu sudură

Sfatul e simplu: lărgiți găurile înainte de a le suda cu cel puțin 2mm pe diametru. Vă zic asta din propria experiență. Am avut parte de greșeli făcute în prelucrări, atât de către mine când eram operator pe mașini, cât și acum de către oameni mei. Nici n-o să-ți dai seama că înainte a fost o greșeală și e sudată piesa.

Sudura

Înainte de a vă spune de ce e nevoie să faceți gaura mai mare, hai să vedem ce se întâmplă când sudezi un material. În momentul în care depui acel cordon de sudură peste materialul de bază, în zona îmbinării dintre acestea se formează așa zisa zonă influențată termic (ZIT), iar de aici pot să apară problemele când prelucrezi din nou gaura.

Dacă sudorul nu folosește curenți suficienți de puternici pentru a facilita pătrunderea materialului depus (sudura) în materialul de bază (piesa noastră), atunci când prelucrăm gaura exact la același diametru, practic înlăturăm tot stratul de sudură și rămâne doar cu partea cât a pătruns sudura în material.

Motivul

Știu că sună ciudat, dar vă zic de ce e așa. Se dă o gaură de diametru 36mm cu o toleranță de 0/+0.04mm. Din greșeală, o prelucrezi la diametrul de 36,14mm. Gaura e ieșită din câmpul de toleranță si nu e conformă. Nu poate fi livrată așa la client și să zicem că nici înlocuită pentru că face parte dintr-un subansamblu mai mare care e de 2 tone. Pentru remediere, se sudează toată gaura și se prelucrează din nou.

Acum, noi când prelucrăm gaura, o strunjim tot la același diametru de 36 cu toleranța de 4 sutimi. Ceea ce explică punctul de mai sus că rămâne după prelucrare doar un strat foarte subțire de sudură, plus cât a pătruns în material. Mai precis, rămâne un strat de sudură de 0.05mm.

Datorită acestui fapt, eu recomand (și inginerii sudori la noi în fabrică) să mărești diametrul înainte de a o suda. În acest fel va rămâne un strat de sudură de 1mm după ce ai făcut reprelucrarea.

Dacă nu faci asta, eu m-am lovit de următoarele 2 probleme:

  1. pentru că rămâne un strat atât de mic de sudură și nici nu ai pătrundere bună, începe să se exfolieze. O să vezi straturi mici de material care se desprind.
  2. daca sudorul nu dă foarte aproape cordoanele de sudură și nu le topește bine, rămân pori. Acești pori după ce prelucrezi o să arate ca mici găurele pe suprafața prelucrată.

Voi ce experiențe neplăcute ați avut cu reparațiile prin sudură?

← BACK NEXT →