Darius Lupșa

Selly vs RomâniaTV: despre știri false și educarea populației

Nu sunt fan Selly, nu-l urmăresc, nu mă inspiră nimic din ceea ce face, dar am dat peste un video în care își bate joc de RomaniaTV cu o știre falsă despre al 2-lea lui accident. Până să dați play, vreau să vă întreb: cum putem să educăm lumea că majoritatea știrilor de la televizor sunt doar mizerii pentru audiență?

Vă întreb asta pentru că eu mă chinui de ceva vreme în familia mea să-i conving că nu tot ce e acolo e adevărat. Nu toate dezbaterile, știrile, showurile și tot ce există sunt 100% adevărate. N-am nici o șansă. Răspunsul e: “lasă că sunt pe netul tău toate bune”. Nu, nu sunt bune nici pe net toate. Știri false există peste tot, dar există super multă lume care crede că dacă a apărut la televizor sau în ziar e adevărat (zice și selly in video). Acești oameni care sunt majoritatea din mediul rural, bătrâni sau care nu știu cum să se informeze din mai multe surse despre ceea ce aud și văd, ajung să creadă că asta e lumea în care trăiesc. Așa trebuie să voteze, așa trebuie să se comporte, așa funcționează lumea.

Educarea populației

Am scris până aici și stau să mă gândesc dacă are rost să public. Nu e ceva nou, nu sunt eu geniul care acum a venit cu concluziile astea. Le citești peste tot pe net, de la articole până la comentarii cu aceleași frustrări despre informare proastă.

Ceea ce nu văd e informare în acest sens, nu mă refer aici la niște plânsete pe net că există știri false. Tot noi le citim, le știm, trecem mai departe și am rămas în același kkt. Ceea ce aș vrea să văd e informare publică într-un sens mai oficial și scară mai mare. Gen campanii susținute de ONG-uri, politicieni(aici am zis o prostie, dar hai să sperăm că avem și din aceia buni), companii și care să conțină afișe prin orașe, la supermarketuri, concerte sau oriunde ajunge informația la populația care nu citește netul. Să facă lumea să-și pună semne de întrebare în legătură cu ceea ce aude și vede.

← BACK NEXT →