Săptămâna HIV #2: Nedetectabil = Netransmisibil

Am mai scris aici că a fost săptămâna HIV și că au fost o serie de webinarii gratuite care au avut ca scop informarea și educarea populație pentru a preveni infecția cu HIV.

Eu am asistat doar la trei webinarii. Primul a fost cel în care au avut invitat un tânăr diagnosticat și a povestit cum e să trăiești cu acest virus. În celelalte două webinarii i-au avut invitați pe Dr. Adrian MARINESCU de la Matei Balș și Dr. Roxana CERNAT de la spitalul de boli infecțioase din Constanța.

O chestie foarte importantă de reținut este faptul că: o persoană infectată cu virusul HIV, care se află sub tratament și este nedetectabilă, este și netransmisibilă. Asta înseamnă că poate să întrețină relații sexuale fără a transmite virusul mai departe și chiar să aibă copii.

Există ghidul EACS (European AIDS Clinical Society) în care se găsesc informații detaliate despre ce trebuie făcut atât pentru preveni contactarea virusului, cât și dacă ai intrat în contact cu o persoană care este seropozitiv.

Dr. Roxana Cernat a menționat faptul că mulți dintre cei care sunt azi infectați cu acest virus, provin de la copii care au fost infectați între anii 1985-1989.

O altă problemă în România este accesul la tratament. După cum am menționat mai sus, o persoană care este nedetectabilă, este și netransmisibilă. Pentru a ajunge în faza aceasta e nevoie de tratament zilnic și fără a face pauze. Dacă se face pauză, concentrația de medicament din corp scade, virusul începe să se reactiveze și apoi devine imun la acel tratament.

În Elveția există clinici în care cei dependenți de droguri sunt lăsați să consume într-un mediu controlat. Și-au dat seamă că pot să-i țină sub supraveghere mult mai ușor în acest fel. Au parte și de psihologi și dacă unii dintre ei vor să renunțe la droguri, sunt ajutați. La fel, pentru faptul că sunt “ajutați”, sunt mult mai receptivi în a face teste pentru boli infecțioase.

Se dorește ca până în anul 2030 să se elimine în totalitate acest virus. Pentru anul 2020 este stabilit nivelul de 90-90-90. Adică, 90% din persoane să știe că sunt infectate, 90% dintre cei care știu că sunt infectați să urmeze un tratament, iar 90% dintre cei care urmează tratamentul să devină nedetectabili.

#medicina #pandemie #sfaturi #SNEPHIV2020
Comentariile sunt dezactivate, dar poți să-mi scrii folosind o alternativă din pagina de contact.