Darius Lupșa

Săptămâna HIV #1: Discuții cu un tânăr diagnosticat de 10 ani

În perioada 26-31 Octombrie 2020 e SNEP HIV: Săptămâna națională a educației pentru prevenire HIV 2020. Linkurile către conferințele online, împreună cu programul complet, le găsiți pe pagina celor de la doareu.com.


Ieri, pe data de 26, eu am participat doar la webinarul celor de la asociația SEMPER MUSICA în care l-au avut invitat pe Marian Sebastian. Un tânăr care a fost diagnosticat cu acest virus în urmă cu 10 ani, la vârsta de 16-17 (după cum spune el).

Câteva puncte discutate:

  • virusul HIV e greu de depistat în faza incipientă. Poți să trăiești cu el ani de zile fără să știi, dar până la urmă îți distruge sistemul imunitar și devine grav. El l-a descoperit pentru că a început să se simtă rău și după 6 luni de mers la medici, unul i-a recomandat să facă testul HIV și a ieșit pozitiv.
  • tratamentul în România e gratuit. La început a luat câte 3 pastile, urmate de câte două, iar acum doar o pastilă pe zi. Compoziția chimică a rămas aceeași, doar datorită evoluției științei s-a ajuns la o formulă mai compactă.
  • trebuie să aibă mese regulate și să mănânce echilibrat.
  • nu are cunoștințe dacă s-a făcut anchetă epidemiologică pentru că el nu a fost curios să afle de la cine l-a luat.
  • cei care sunt diagnosticați cu HIV stau ascunși. Nu e un subiect atât de ușor de discutat, românii nu sunt deschiși și nici nu cunosc informații despre acest virus și cum se poate trăi cu el.
  • a fost la un interviu și acceptat pe post. După ce a semnat contractul de muncă, a depus toate actele pentru angajare, împreună cu certificatul de handicap pentru că are virusul HIV, s-a prezentat la serviciu după o săptămână și firma nu a mai recunoscut că a au semnat împreună acel contract.
  • cu medicii în România nu a avut probleme. Cu excepția unui dentist care l-a refuzat politicos de trei ori, deși avea programare. Ba azi nu era la cabinet, ba data viitoare era în concediu, ba să schimbe programarea.
  • acum trăiește în Marea Britanie. Se poate să primească de acolo tratament gratuit doar dacă e asigurat. Nu are nevoie de cetățenie. A mers la un doctor din UK pe baza unei recomandări de la medicul lui din România, i s-au făcut toate testele acolo și a fost acceptat. Tratamentul acolo îl primește pe 6 luni, 9 luni sau chiar 1 an. În România e doar pe o lună.
  • o altă experiență cu angajatorii din România e povestită de către Bogdan Trandafir. După ce a fost diagnosticat cu HIV, a dus certificatul de handicap la locul de muncă și i s-a oferit pe loc suma de 5000lei să părăsească compania. Lucra pe postul de recepționist și i s-a luat de pe birou foarfeci, cuțitul cu care deschide plicuri și orice obiect ascuțit. A rămas doar cu mouse și tastatură. A făcut plângere la CNCD și până la urmă și-a păstrat jobul. Totuși, până la urmă s-a găsit motiv prin care a fost concediat.
← BACK NEXT →