Darius Lupșa

Să vă povestesc puțin despre inginerie și ce fac eu

Am scris și pe pagina “despre mine” că sunt inginer. Am început încă din facultate să lucrez ca și operator CNC, iar asta timp de 3 ani de zile. Acum sunt șef de atelier și împreună cu o echipă de 20 de oameni, operatori CNC, fabricăm produse pentru export. În special componente pentru macarale, mașini terasiere, crushere în cariere de piatră și multe altele.

Ingineria pentru mine nu a fost ceva ce am vrut de mic și vai de mine! sigur o să fac asta când cresc mare. Nu, din buimăceala liceului și fără să știm ce vrem neapărat am zis cu un prieten: hai să ne înscriem aici, e faină titulatura de inginer. Au trecut cei patru ani cu brio, am făcut și masterele, am și muncit și încetul cu încetul fără să-ți dai seama am prins drag de ea.

Două idei despre ce e fain și cum treci peste partea de “e super greu în facultate”:

  • e un sentiment frumos să ai pe mâna ta un produs în stare brută și un desen, iar de aici să iasă pe poartă ceva folositor. Zilele acestea am prelucrat componente pentru macarale(șasiu, brațe, cabină) și le vezi apoi în șantiere ca și produs final și stai să te gândești că fiecare bucățică în parte a trecut prin mâna ta. Știi că toată mașina aceea e făcută din sute/mii de repere(bucăți) individuale și apoi sunt montate toate să se potrivească și să ridice câteva zeci de tone de la pământ.
  • ingineria te învață să gândești logic (asta dacă vrei). E multă informație de-a lungul anilor și la un moment dat te panichezi că nu mai poți face față. E informație grea: rezistența materialelor, mecanică, fizică, chimie, matematică și multe altele care chiar pot să devină o povară și să te facă să renunți. Concluzia cu care am rămas eu e că trebuie să știi din toate, trebuie să citești din toate, trebuie să te intereseze toate, dar nu trebuie să le știi atunci la perfecțiune. Trebuie doar să știu că materialele au un coeficient de dilatare la diferite temperaturi. Nu o să învăț acele valori la toate materiale, dar știu că există așa ceva. Știu unde să mă uit când am nevoie de informația asta, știu să mă folosesc de ea.

Azi am fost scurt. Am vrut doar să vă prezint mai în detaliu ce fac și de ce-am ales asta. O să mai revin cu articole legate de inginerie, atât practice cât și povești despre ce se întâmplă într-o fabrică românească.

macarale

← BACK NEXT →