N-am învățat nimic muncind pentru vestici

Ai crede că muncind în ultimii 30 de ani pentru vestici și simțind pe propria piele cum e să fi considerat de speță joasă, când se întoarce roata și vin alții să muncească pentru tine, ai empatiza, folosi alte metode, altă abordare. Dar nu, ne comportam la fel.

În urmă cu 2 ani, firma unde lucrez a adus din India operatori CNC. A fost o premiera să vină o alta nație să muncească pentru noi. Totul a început puțin mai timid, ei speriați încă unde se află și diferența de cultură, noi încercând să îi facem să se adapteze și să îi putem integra. Comunicarea grea cu ei, nu toți vorbeau foarte bine engleză.

A fost nevoie de doar câteva săptămâni până când românașii au început să-i facă țigani, să-i urască fară să le fi greșit cu ceva, să-i înjure, să se creeze tensiuni: de ce ei trebuie să le împrumute o sculă, să le arate cum se face și etc. Tot repertoriul de povești despre greutățile românilor în străinătate s-au aplicat și lor.

Tind să cred că poți măsura civilizația unei țări prin gradul de ordonare, curățenie, comportament a unui grup. Și am observat asta cu ajutorul lor, fără a face acum discriminare. Le-am oferit o sală pe post de vestiar doar pentru ei. După un timp, lăsați să se acomodeze, nu mai vreau să spun ce era acolo. Zic doar, să ne uităm și noi ce lăsăm în urma noastră.

Poza oamenii nu se schimba sursa imagine

#cultura #indieni #internet #oameni #Romania