MIT au dezvoltat un model de AI prin care detectează dacă ai Covid-19
Cei de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat un model de inteligență artificială care poate detecta dacă o persoană asimptomatică e pozitivă Covid-19. Ceea ce e și mai interesant e că acesta se bazează pe sunetul produs de felul cum tușești.
Înainte de pandemia cu Covid-19 ei încercau să găsească, cu ajutorul inteligenței artificiale, algoritmi prin care să poată diagnostica cu precizie astmul și pneumonia. Folosind același model, au adunat cu ajutorul unui site peste 70000 de înregistrări cu tuse. În jur de 2500 de înregistrări au fost trimise de oameni care au fost confirmați pozitiv cu Covid-19. Printre aceștia fiind și persoane asimptomatice. Au mai adăugat încă 2500 de înregistrări aleatorii din cele primite din online pentru a crea o baza de date mixtă.
Cum se antrenează modelul AI?
Pentru a antrena modelul de inteligență artificială în a diferenția persoanele sănătoase de cele bolnave, din totalul de 5000 de înregistrări, doar 4000 au fost folosite pentru învățare. Restul de 1000 au fost folosiți ca și eșantion de verificare a modelului.
Rezultatul a fost surprinzător. Modelul a identificat în procent de 98.5% tuse care aparține persoanelor confirmate pozitiv cu Covid-19. Ceea ce e și mai surprinzător: procentul de identificare a persoanelor asimptomatice e de 100%.
Modelul funcționează cel mai bine la persoane asimptomatice deoarce acestea sunt sănătoase, iar pe baza inteligenței artificiale se pot depista cele mai subtile schimbări în sunetul produs de tuse. Dacă o persoană are o răceală banală, astm, pneumonie sau altă boală, modelul nu e la fel de fiabil.
Cele mai periculoase persoane sunt cele asimptomatice. O persoană care are simptome de Covid-19 sau nu se simte bine, merge și își face testul. O persoană asimptomatică se simte perfect sănătoasă, dar poartă virusul cu ea și-l răspândește la cei din jur.
Cercetătorii spun că lucrează acum la o aplicație mobilă cu ajutorul căruia fiecare dintre noi să o poată descărca și să te testezi zilnic, doar tușind la telefon.
[sursa]