Darius Lupșa

Jurnal IT #6: Notion e o aplicație genială pentru note și scris

În ultimul timp m-am folosit foarte mult de aplicația Notes din ecosistemul Apple. O aveam pe toate dispozitivele, se sincroniza în background și puteam să-mi notez ideile de articole oriunde mă aflam. Acum a început să nu-mi mai placă. E atât de simplă încât nu poți face nimic complex în ea.

Prima dată am zis că revin la Evernote sau OneNote. Aplicații pe care le-am folosit în trecut și erau suficient de complexe și simple în același timp. La Microsoft OneNote mă enervează chestia aceea a lor în care oriunde dai click, se crează o fereastră text. Eu vreau o interfață bine organizată unde să-mi scriu articolele ca să nu mă loghez de fiecare dată în WordPress, nu text împrăștiat pe ecran. Evernote am văzut că și-au mai îmbunătățit aplicația, dar mă limitează doar la două device-uri și limită de upload. Pass.

Notion.so

Am dat peste această aplicație din greșeală și e absolut genială. Planul free te lasă să sincronizezi câte deviceuri vrei tu. Știe Markdown, ceea ce îmi super place. L-am mai folosit în trecut și îmi e foarte ușor să-mi scriu articolele din Notion, iar când îi dau copy-paste în WordPress, se păstrează formatarea fără probleme și nu bagă cod aiurea prin HTML. E complet curat.

Față de Notes, Evernote și OneNote, Notion.so nu are prostia aceea de Rich Editor care păstrează toată formatarea textului când dai copy-paste de pe net. Pentru că e o aplicație de luat note, dai copy paste destul de des la bucăți de text de pe net. Nu e amuzant să ai un articol în nșpe mii de stiluri.

Interfața de la Notion e foarte curată și te lasă să te concentrezi pe scris. E bine organizată, are multe module pe care le poți folosi și pot să fie activate prin tasta “/”, sau prin shortcuturi Markdown.

Eu am doar un folder care e denumit “Articole”, iar în el, sub formă de listă, am trecute titlurile. Fiecare item din listă e un link către pagina unde pot să scriu articolul. E super ușor de navigat și bine organizat.

Pe site-ul lor găsești o sumedenie de template-uri care te ajută să folosești aplicația pentru orice activitatea ai nevoie. De la un banal articol, până la sisteme complexe de a-ți gestiona cursurile (dacă tot e școala online acum).

← BACK NEXT →