Darius Lupșa

Jurnal IT #4: scapă de reclame cu Pi-hole

Pi-hole acționează ca un server DNS (Domain Name System) care interceptează toate conexiunile din rețea și pe baza unor liste te scapă de reclame pe toate dispozitivele din casă: telefoan, tabletă, televizor, calculator, oglindă smart sau orice care se conectează la internet. Pentru asta ai nevoie fie de un server, Raspberry Pi sau ceva care să ruleze Docker (NAS, de exemplu). Dacă ai așa ceva, citește mai departe. Dacă nu, vezi această listă care blochează mizerii de pe site-urile românești folosind ADBlockPlus și Ublock Origin.

De ce Pi-hole?

  1. Având în vedere faptul că domeniile care se ocupă cu reclame și alte mizerii sunt blocate la nivel de DNS, pagina se încarcă mai rapid pentru că nu trebuie să se mai conecteze la toate aceste site-uri.
  2. Pentru faptul că setezi direct în router la DNS IP-ul unde se află Pi-hole, toate dispozitivele din casă sunt protejate fără să mai fie nevoie să faci setări individuale pentru fiecare în parte.
  3. Ai posibilitatea să blochezi manual anumite site-uri. Astfel controlezi ceea ce vede copilul tău, indiferent pe ce dispozitiv se află.
  4. Pentru fiecare dispozitiv în parte îți apare în interfața de administrare toate site-urile la care s-a conectat acel aparat. De ajutor dacă îți e frică ca telefonul tău trimite prea multe date către Google și te spionează. Blochezi domeniul respectiv.

Instalare.

Linux: copy-paste la comanda de mai jos în terminal. E un script automat care te îndrumă pas cu pas cum să-l instalezi. Mai multe detalii găsești aici.

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Pe Docker n-am instalat și nu știu toată procedura, dar găsești detalii aici. După instalare, pașii sunt aceeași pentru configurare.

Configurare

  1. În interfața de administrare de la router, la partea de DNS, treci adresa IP de la Pi-hole. Astfel, tot traficul de net din casă trece prin sistemul de filtrare al acestuia și blochează la nivel de DNS toate domeniile care în spatele lor au reclame sau sunt virusate.
  2. Interfața de administrare Pi-hole o accesezi din orice browser la adresa:
http://<ADRESA_IP_PIHOLE>/admin
  1. În meniul group management -> Adlist se găsesc listele cu domeniile care trebuie blocate de Pi-hole. Partea aceasta poate să rămână așa. Acele liste sunt suficiente ca să blocheze o mare parte din reclame și site-uri rău intenționate. Dacă dorești mai multe liste, eu folosesc de pe Firebog. Sunt întreținute la zi și puse pe categorii.
  2. Dacă vreun domeniu se află în lista de blocare și ai nevoie să accesezi acel site, se trece adresa în meniul Whitelist și nu o să mai fie blocat pe viitor.

Nu merge: să blochezi reclamele de pe Youtube pentru că conținutul video și reclamele folosesc același domeniu.

Pi-Hole

← BACK NEXT →