Darius Lupșa

Voi cum învățați o limbă străină? #germana

În școală am făcut doar Franceză și Engleză, iar prima dintre ele nu s-a prins chiar deloc de mine. Mai știu doar să mă prezint și atât. Engleza am început să o învăț mai bine de când am mers la liceu, clasa aXa mai precis, în primul an era cât pe ce să rămân corigent.

Am făcut generala la țară și chiar dacă am făcut Engleză din clasa aVa, credeți că mă interesa așa ceva? Chiar deloc, eu eram cu socotitul. Făceam matematică cu cea mai mare plăcere. Așa că am ajuns în clasa aIXa și am nimerit la o profă super bună. Mai era și soția dirigintelui și a zis că face din noi Britanici direct. Eram pe atunci la Engleză, exact cum am rămas până acum cu Franceza, abia știam să zic My name is. Nu eram nici sigur dacă zic de nume sau de ani. A trecut și clasa aIXa cu chin, am scăpat și de corigență și m-am pus și pe învățat în vara aceea.

Cum am învățat Engleză

Am reușit să învăț Engleza fără prea mult tocit și cuvinte memorate și alte prostii de manual. Am învățat după cursul tipului acesta din America. El merge pe principiu că nici un copil de 2-3 ani când învață să vorbească nu știe să citească și să scrie, iar asta nu-l împiedică cu nimic. De aceea, lecțiile lui sunt doar audio și trebuie să le asculți în mod repetat până îți vine acru. Începe cu monologuri scurte, iar același text îl trece prin mai multe timpuri și forme. Te pune să asculți un singur audio de 1-2 minute timp de 2 săptămâni, cel puțin. Chiar și o lună întreagă, 30 de minute în fiecare zi. Chiar funcționează. Eu așa am reușit să încep a înțelege Engleza. Apoi a fost mult mai ușor să o asimilezi prin articole, cărți, filme.

Voi cum învățați?

Și revin la întrebarea din titlu. Voi cum învățați o limbă străină, dar fără tocit de manuale, reguli, cuvinte scrise pe caiet și apoi memorate fără nici un context. Vreau ceva cum v-am povestit eu, cu audio și învățat direct din conversații. Cu propoziții complete și expresii. Altfel înveți doar cuvinte și nu știi să le mai legi într-o propoziție coerentă. Partea de vocabular vine după ce începi să înțelegi puțin limba respectivă.

Am încercat prin Duolingo să învăț Germana, dar nu prea mi-a reușit. E ok, are și audio, te lasă să exersezi, are expresii, dar nu e conversațional. Nu începe să se prindă de mine, chiar dacă îmi spune aplicația că am scor bunicel. Acum încerc să caut alte metode: cursuri audio, podcasturi, Youtube.

Recomandări?

← BACK NEXT →