Darius Lupșa

Indicații care să vă îmbunătățească sănătatea

După mai multe discuții la facultate, sfaturi primite de la medici în timpul cursurilor, chestii citite prin cărți de medicină, vă las aici o listă cu câteva indicații care ar putea să vă ajute.

 • dacă vrei să iei vitamine sau suplimente alimentare, fă-ți analizele de sânge înainte. În acest fel o să vezi exact unde ai deficit și ce trebuie să iei. E recomandat să-ți mai faci analizele după ce ai terminat de luat prima rundă. Dacă nu se vede o îmbunătățire la punctele unde ai avut deficit, înseamnă că ai probleme de absorbție și poate trebuie să schimbi tratamentul sau să consulți un medic.
 • dacă aspirina ar fi fost descoperită acum, în zilele noastre, n-ar obține aprobarea de a se vine în farmacii. Asta e datorită faptului că are multe efecte adverse.
 • aspirina nu se dă la copii. Pentru copii se dă doar paracetamol și ibuprofen și acestea cu recomandarea medicului și anumit dozaj.
 • antibioticele trebuie luate exact la intervalele orare prescrise, asta pentru a menține o concentrație medie de substanță activă în corp pentru a lupta cu bacteria. La fel, trebuie luată pe toată durata prescrisă. Nu după 5 zile te oprești pentru că te simți mai bine. Astfel antibioticul nu poate să distrugă toate bacteriile din corp. O cantitate mică de bacterii rămâne, concentrația de antibiotic e mai mică pentru că ai renunțat la a mai lua pastile, iar acestea se obișnuiesc cu medicamentul și în felul acesta faci rezistență la antibiotice.
 • e recomandat să faci analize la intervale de 1-2 ani pentru a vedea că toate funcțiile corpului sunt în parametri normali. E cea mai ușoară și simplă cale prin care să vezi dacă toate organele corpului sunt sănătoase.
 • există o campanie națională de colonoscopie la persoanele de peste 50 de ani. Asta pentru că e în creștere numărul de cazuri cu cancer colorectal.
 • dacă ai persoane în familie cu cancer, întrebă medicul dacă are componentă genetică și testează-te la intervale mai regulate pentru tipul respectiv de cancer.
 • dacă există o boală în familie care are o componentă genetică (cancer, tensiune) copii oamenilor respectivi o să-l facă la o vârstă mai mică decât părinții lui.
 • cantitatea de sare recomandată este de 4 grame. Știm că sarea atrage apa, iar în cazul corpului nostru atrage apă în sânge. Astfel crește volumul de sânge, inima se chinuie mai tare să pompeze și datorită acestui fapt pot să apară problemele de tensiune.
 • e recomandat să folosim sare iodată deoarece în România pământul e foarte sărac în iod și din cauza aceasta nu putem să-l luăm din legume. Avem nevoie de iod pentru tiroidă. Aceasta este o glandă la baza gâtului și produce hormonii tiroidieni, iar ei sunt implicați în aproape toate funcțiile organismului.
 • pentru femei: dacă vă faceți griji pentru cancerul de sân, palpați și zone de sub braț, nu doar sânii.
 • persoanelor vegane le este recomandat să-și facă analize de sânge mai des pentru că dieta lor nu conține suficient fier și vitamina B12. Fierul, cel mai mult, se ia din carne. Fierul care se găsește în legume nu este absorbit de către corp. B12 se găsește doar în carne.

← BACK NEXT →