Încercarea mea de a trece blogul pe Hugo

Totul a pornit de la postarea aceasta a lui Dorin în care el explică de ce și-a mutat blogul de pe platforma WordPress, pe Hugo.

De când am început acest blog, chiar dacă nu are trafic, am ales să fie găzduit pe un server de tip VPS. Am făcut asta pentru sigurul motiv de a nu avea probleme cu viteza de încărcare a paginilor. Am pus OpenLiteSpeed ca și server http, am pus WordPress, am cumpărat o temă care avea review-uri bune și e scrisă chiar binișor, am citit în stânga și-n dreapta sfaturi și am aplicat tot ce am știut eu pentru a-l face să meargă cât mai bine. Și încă tot nu-s mulțumit cum se comportă acest blog.

WordPress

Pentru cei care nu știu, WordPress e o platformă de tip CMS(content management system) care are nevoie de PHP și o bază de date(MySQL sau MariaDB) pentru a funcționa. Pentru ca voi să vedeți această pagină, WordPress trebuie să o genereze de fiecare dată și pentru fiecare utilizator în parte, iar asta înseamnă consum de resurse pe server și timp.

Să începem cu partea rea. Motivele pentru care nu sunt foarte mulțumit de configurația actuală:

Hugo

E o aplicație care generează un site static pe baza unor template-uri. Ceea ce înseamnă că după ce am terminat de scris un articol, rulez aplicația Hugo, iar aceasta îmi generează toate paginile necesare pentru ca acest blog să fie funcțional. Se încarcă aceste fișiere pe server și articolul e online.

Față de WordPress în care totul se întâmplă în browser, cu Hugo poți scrie totul în mod offline într-un editor de text și ai nevoie de net doar când se încarcă paginile pe server.

Câteva puncte de ce îmi place Hugo, iar apoi o să vă zic de ce-am ales să rămân pe WordPress și de ce n-am fost convins să schimb. Încă, sper.

De ce a rămas (pentru moment) blogul pe WordPress și nu pe Hugo

Dacă Hugo vine în viitor cu o rezolvare la punctele de mai sus, cu siguranță că o să fac schimbarea. L-am testat câteva zile aici, am migrat totul și l-am pus online și se mișcă foarte bine. Altfel, nu sunt sigur că e o soluție de viitor care să-mi ofere o cale mai ușoară în a-mi gestiona conținutul.

#blog #hugo #wordpress
Comentariile sunt dezactivate, dar poți să-mi scrii folosind o alternativă din pagina de contact.