Darius Lupșa

Înainte să vă întrebați de ce merge greu calculatorul…

Săptămâna asta, pe laitmotivul: pur și simplu nu mai merge, am avut două laptopuri să le “repar”. O să înșir doar câteva puncte de care mă lovesc de fiecare dată și sunt atât de banale încât mi se pare că scriu povești pentru bebeluși de 2 ani.

Nu ai backup

La unul dintre ele hard-ul era atins de Alzheimer și nu mai avea acces la anumite sectoare de memorie pentru a recupera datele. Nici cu terapie prin Linux n-am mai reușit. Toate amintirile de pe ele au fost pierdute pentru eternitate.

Salvezi totul pe Desktop

La celălalt laptop a trebuit să fac backup la aproape 200GB și totul se afla pe DESKTOP.

Unu la mână: o să-ți pornească foarte greu laptopul pentru că trebuie să încarce 200 fucking GB de fiecare dată când îl pornești. Doi la mână: în caz că nu-ți mai pornește Windows-ul și cineva îți face reinstalare, o să șteargă tot de pe partiția C, iar aici urmează punctul următor.

Să ai minim două partiții

Salvezi toate datele importante pe o altă partiție decât aceea cu Windows și îi mai faci și backup pe un hard extern în mod regulat. Dacă Windows-ul tău dă crash și îl reinstalezi, se formatează doar partiția C cu Windows, iar restul rămâne intact.

P.S. pentru atotștiutori: da, se mai poate accesa hardul chiar dacă nu-ți mai pornește Windows-ul, dar prea puțină lume știe asta și nu acesta-i scopul articolului.

Îți ajunge un singur antivirus

Dacă nu ai bani să dai pe o licență de antivirus, chiar Windows Defender îți ajunge dacă știi să navighezi internetul fără să-ți descarci toate porcăriile. Cele gratuite sunt doar mâncătoare de resurse și mai degrabă îți bagă reclame decât să te protejeze.

Erau instalate pe unul dintre ele doi antiviruși; Avast și AVG. La 4GB de rami și un HDD normal, păpau aceia la memorie de nici nu mai avea putere săracul laptop să facă față în a mișca cursorul pe ecran.

Pune un SSD și rami

Dacă pașii de mai sus nu se aplică pentru tine și chiar ai grijă de calculatorul tău, un SSD și câțiva rami o să-i ofere un boost de energie calculatorului și o să se simtă mult mai rapid.

Și încă mai rămâne valid ce-am spus în primul meu jurnal it despre calculatoare.

← BACK NEXT →