Graba strică treaba

… și apoi e greu de reparat.

Luni am făcut un program de găurit pe mașinile CNC. Ieri, Marți, mi-am dat două palme pentru cât de neatent am fost la desen. Asta pentru că, în grabă să termin tot ce aveam de făcut până la finalul programului, n-am mai ținut cont de poziția piesei pe mașină. Eu am luat desenul, pus cotele în program, l-am încărcat apoi în mașină și aia a fost. Piesa avea altă poziționare decât aceea din desen.

Acum cine e de vină? Eu, bineînțeles! Se putea preveni? Da, iar variantele sunt multe și doar scuze. Nu e nici prima dată când se întâmplă așa ceva și nici ultima nu o să fie. Problema mai dificilă e ce am scris la începutul articolului, e al naibii de greu să repari după o greșeală. Oricât de banală ar fi ea.

Cel puțin în cazul de față înseamnă să încarc cu sudură găurile respective. Dacă le încarc, se introduce căldură în piesă, iar în apropierea lor mai sunt alte găuri cu toleranță de doar 3 sutimi [0.03mm]. Asta înseamnă că e posibil ca acele găuri, care acum sunt bune, să iasă din câmpul de toleranță. La fel, faptul că încarc găurile cu sudură și dau altele în apropiere, iar o parte din filetul de la noile găuri o să fie în partea sudată. Dacă sudura nu iese bine, are pori și nepătrundere, în locul acela spira de la filet o să aibă rezistență mai mică. Pe lângă ce ține de partea tehnică și să-i oferi un produs de calitate clientului, vine și partea financiară. Toate acestea costă timp, ore de lucru, întârzieri pe fluxul tehnologic și multe altele.

Așa ceva se întâmplă des și nu doar la mine pe tarla. Deși după o chestie de genul sunt seri în care adorm mai greu, mă gândesc ce puteam face, unde am greșit, de ce n-am fost atent, de ce n-am verificat de 2-3 ori înainte să-i dau drumul. Tot mi se întâmplă și asta e și mai frustrant. Chiar nu-i înțeleg pe unii cum pot să fie nepăsători când fac o greșeală și apoi văd câtă agitație au produs în urma lor.

Da, știu și văd că e o chestie generală treaba asta cu nepăsarea în toate domeniile. Dar totuși, rămâneam așa? Nu putem face nici o schimbare?

#experienta #inginerie #sudura
Comentariile sunt dezactivate, dar poți să-mi scrii folosind o alternativă din pagina de contact.