Darius Lupșa

De ce folosesc produse Apple

Pentru că primesc des întrebarea asta în cercul meu de prieteni, o să încerc aici să vă răspund de ce-am ales să-mi vând rinichii pentru produsele lor și ce înseamnă acest ecosistem.

Înainte de asta, să ne întoarcem puțin în timp pentru a putea înțelege de unde a început totul pentru mine. Nu-mi amintesc exact care a fost momentul declanșator, care reclamă de-a lor mi-a aprins niște beculețe. Țin minte foarte clar doar că prima tangență virtuală cu Steve Jobs am avut-o după ce-am venit la liceu, asta undeva prin 2007-2008. Până atunci eram un copil prostuț de la țară, care nu avea cultură generală. Citisem ceva pe un blog românesc despre cum un American a renunțat la facultate și a urmat cursurile de caligrafie și datorită acestui lucru avem noi acum fonturi atât de frumoase pe calculatoare.

După aceea am început să-l urmăresc mai mult, ascultam periodic discursul lui de la Stanford din 2005 și încet-încet mi-a fost transmisă și mie pasiunea lor pentru Apple. Urmând ca până în 2015, când mi-am cumpărat primul produs Apple, să visez că într-o zi o să am bani de așa ceva.

iPad mini 2

Da, iPad-ul a fost primul device Apple cumpărat. Țin minte doar că aveam ca și tabletă un Galaxy Tab 2 (sper că nu mă înșel) și pentru că își dorea și fratele meu tabletă, am zis că-i rămâne lui, iar eu îmi iau altceva. A fost un vis devenit realitate. Nu am cum să vă explic cât de entuziasmat eram că dețin un produs gândit de Steve Jobs. Cât de bine arăta pe lângă acel Galaxy Tab și cu câtă ușurință se utiliza fără să dea rateuri.

iPhone SE

L-am cumpărat la doi ani distanță, în 2017. Asta a fost și perioada în care Apple a început să vândă produse la prețuri mai accesibile. De aici și motivul pentru care primul device a fost un iPad, urmat apoi de un iPhone SE care nu era modelul lor de top. Deja având două produse Apple am început să înțeleg ce înseamnă acela un ecosistem bine închegat. Atât timp cât eram conectat cu ele în aceeași rețea Wi-Fi, puteam trimite și primi atât SMS-uri cât și apeluri. Prin iCloud se sincronizau toate pozele. Gata cu transferul de poze de pe un dispozitiv pe altul.

MacBook Pro 13″ 2016 (fără touchbar)

Acesta l-am cumpărat de pe OLX în 2018. Urma oricum să-mi schimb vechiul laptop și am zis că fac trecerea pe Mac. Am avut două probleme majore cu el și am mai scris despre ele la începutul acestui articol. Acum am tastatură și ecran nou pe el. După 4 ani de utilizare, atât de primul proprietar cât și de mine, se menține la fel de bine. Nu mișcă piese prin el, iar pentru că e din aluminiu și nu plastic, nu s-a decolorat sau deformat într-un fel sau altul.

iPhone 11 Pro

Cumpărat anul acesta. Era nevoie să-l schimb pe micuțul SE. Deși încă primește update la iOS14 și se mișcă foarte bine, simțeam nevoia de ceva cu ecran mai mare și o cameră mai bună. Da, puteam alege modelul inferior de iPhone 11, m-am gândit chiar și la iPhone X de anul trecut, dar l-am găsit la un preț foarte bun și am zis că merită câteva sute de lei in plus.

Ecosistemul

Pe lângă faptul că, din punct de vedere hardware, toate produsele Apple sunt construite foarte bine și se menține, chiar și după ani de utilizare, calitatea lor. Partea software e ceea ce le ține legate împreună. Țin minte când aveam doar tableta că, deși se putea sincroniza cu iTunes de pe Windows, nu era foarte ușor să transfer o poză de pe un dispozitiv pe altul. De aceea, cred eu, că lumea e reticentă în ceea ce privește trecerea pe device-uri Apple. Dacă nu o faci complet, e greu. Mai bine rămâi la ecosistemul de Windows cu Android. Se pupă mai bine împreună.

Ce înseamnă acest ecosistem

Marques Brownlee are un video foarte explicit pe tema aceasta și e mai în măsură decât mine să vă explice despre ce e vorba. Eu vă enumăr mai jos doar câteva puncte care pe mine încă mă țin în această bulă:

  • posibilitatea să scriu și să răspund la mesaje și apeluri de pe orice dispozitiv sunt. Vă zic, e super fain și la îndemână. Nu contează că stau pe laptop în living și mi-am uitat telefonul în dormitor sau bucătărie.
  • sincronizarea pozelor. Da, știu că există Google Photos și se poate face asta. Are fratele meu Android, dar mă enervează că nu se limitează doar la o aplicație și gata. Ai în telefon atât aplicația de Galerie foto cât și aceea de la Google. Ai pozele în ambele locuri și nu sunt sigur dacă, de exemplu ștergi din Google Photos o poză, se vor șterge și din telefon?
  • sincronizare Safari cu parole, taburi deschise, istoric, bookmarks
  • vreau să scanez un document sau să fac o poză și sunt pe laptop. Dau doar click dreapta oriunde m-aș afla, selectez să fac o poza și se deschide automat camera pe telefon și după ce-am făcut poza e direct în laptop.
  • dau copiere la un text pe telefon și apoi paste pe laptop. Sau invers.
  • memorare parole Wi-Fi și folosirea lor pe toate dispozitivele. De exemplu, la un prieten eram conectat la rețeaua Wi-Fi pe telefon. Când am mers cu laptopul la el, doar cât l-am deschis și s-a conectat în mod automat.

Alte motive

  • Ca și număr de megapixeli există telefoane cu android mult mai bune, dar totuși cu ajutorul iPhone-ului meu scot poze mult mai clare și echilibrate din punct de vedere al culorilor. Contează foarte mult și cum e făcută procesarea pozelor, nu doar cât de mare e camera.
  • La laptop nu trebuie să-i dau Shut Down în fiecare seară. E suficient să-i închid capacul și nu-mi pierde mai mult de 2% din baterie în 12 ore. La fel am călătorit cu el de fiecare dată, fără să-l opresc.
  • n-am avut probleme de viruși. Sigur există, dar riscul să-i iei e mai mic.
  • n-am avut probleme de compatibilitate cu alte device-uri, erori că lipsesc drivere sau că după un update nu se mai pupă ceva componentă una cu alta.
  • nu mă forțează să-i dau update când îmi e lumea mai dragă. Am pățit cu windows de atâtea ori să-l pornesc că am nevoie urgentă de el și atunci îmi băga mesajul să aștept că-și face update.

Nu, nu e perfect nici acest ecosistem. Există zile când ceva nu vrea să meargă pentru că a decis Apple că doar într-un numit mod trebuie făcute lucrurile. E cu totul altă experiență când toate device-urile tale lucrează de la sine pentru tine. E greu de explicat și doar cei care le au pot să înțeleagă. Știu că e un clișeu, dar așa este. La fel am spus și eu la început: las că pot să fac și pe windows, citesc niște tutoriale și tot îmi sincronizez ce am nevoie.

← BACK NEXT →