Darius Lupșa

Mi-am făcut termostat smart

Prima tentativă a fost în urmă cu doi ani de zile. Mă cam plictiseam după ce ieșeam de la serviciu, iar dacă tot aveam un Raspberry Pi la îndemână, mi-am zis să mă joc puțin cu niște senzori. Prima încercare a fost ceva custom făcut de mine, era doar un mic progrămel scris în Python și nu aveam interfață de administrare. De anul trecut am trecut pe OpenHAB, un proiect open source care-ți permite să integrezi într-o singură interfață de administrare peste 2000 de servicii de tot felul.

Aveți nevoie de:

  1. Raspberry Pi
  2. senzor de temperatură
  3. releu
  4. fire
  5. breadboard (doar dacă mergeți pe varianta mea)

Pe Raspberry Pi am instalat sistemul lor de operare oficial, Raspberry Pi OS, iar apoi am pus OpenHAB. Aceasta e aplicația care ne permite să comunicăm cu senzorii atașați la Raspberry Pi și să vedem informațiile obținute de la ei atât prin interfața web, cât și prin aplicațiile de pe iOS și Android.

Pentru măsurarea temperaturii am senzorul DS18B20+. Este disponibil și în varianta aceasta, variantă în care senzorul este lipit pe placa de bază iar de aici se pot lega un număr foarte mare de senzori și la distanțe de până la 200m. Ceea ce-mi permite să duc câte unul în fiecare cameră.

Releul folosit e acesta. Primește curent de 5V, astfel îl pot alimenta direct de la Raspberry Pi.

Principiu de funcționare

Cele două fire care vin de la centrala termică sunt legate în releu. Acesta, în funcție de comanda primită de la Raspberry Pi, fie e în mod deschis, fie în mod închis. În momentul când cele două fire de la centrală formează un circuit închis (e ca și cum le-ai atinge unul de altul), centrala pornește.

După cum am zis, OpenHAB măsoară în mod constant temperatura din casă cu ajutorului acelor senzori. În funcție de niște reguli stabilite de noi, în momentul când temperatura din cameră ajunge sub un anumit prag, tot OpenHAB comută releul în mod închis. Astfel pornește centrala. Când temperatura în cameră trece de pragul superior dorit de noi, se dă comandă la releu să fie în mod deschis, iar centrala se oprește.

Ce vreau să mai fac

Pentru că e centrală pe gaz și nu pot să controlez în mod direct care dintre camere să le încălzească. Vreau să pun la fiecare calorifer o electrovalva de genul acesta. Având senzor de temperatură în fiecare cameră și control să opresc/pornesc apa în fiecare calorifer, pot să-mi programez termostatul să încălzească fiecare cameră în mod separat și la ce temperatură doresc eu.

← BACK NEXT →