Ești pedepsit dacă o dai în bară la serviciu?

Zilele astea am reluat primul sezon din House, iar în câteva episoade, pe lângă partea medicală, House dă niște lecții despre leadership.

- Foreman: Dacă fac o greșeală…
- House: Ți-o reproșez. și ce dacă?
- Foreman: Dr. Hamilton știe să ierte. Merge mai departe.
- House: Nu asta face…
- Foreman: Am greșit în cazul ăsta. El mi-a spus…
- House: Nu ți-a spus că ești iertat. Am fost acolo. A zis că nu e greșeala ta.
- Foreman: și?
- House: și de fapt era greșeala ta. Ai riscat. Ai făcut ceva bun. Ai greșit, dar de fapt totul era bine. Trebuie să te simți bine dacă era bine. Trebuia să te simți ca un rahat pentru că ai greșit. Asta e diferența dintre mine și el. El crede că îți faci treaba și ce va fi, va fi. Eu cred că ceea ce fac eu și ceea ce faci tu contează.

House MD S01E09

Pentru Chase povestea e aceași. Face o greșeală, cineva e pe moarte din cauza asta, iar House îi spune că-l concediază. Ideea continuă la fel, ar trebui să se simtă prost pentru greșeală și să lupte pentru a-și păstra postul.

Acum fără să vă mai plictisesc cu părți din serial, întrebarea mea e cum e la jobul vostru? Sunteți certați, sancționați, se trece totul cu vederea?

Eu sunt de 3 ani șef de atelier și am în subordine 17 muncitori. Toată lumea greșește, și eu, și ei, iar întrebarea pe care mi-o pun mereu e cum abordăm situația. Dacă am abordat strategia cu iertatul, la a 2a greșeală mi-au venit cu replica: “Data/dățile trecută/e nu a fost nimic, iar acum e așa mare bai că am greșit”. Dacă fac pe durul cu ei, în câteva luni rămân doar cu cei de mâna a doua.

Eu încă n-am întâlnit angajatul care să fie bun în ceea ce face și să aibă și dorința să-și păstreze postul și să lupte pentru el. Cei buni, tinerii în special, sunt atât de fragili încât atunci când îți e lumea mai dragă te trezești cu preavizul lor pe birou.

Bun. Știu și sunt de acord că firma ar trebui să-i aprecieze mai mult. Dar când nu ești tu top management și totuși trebuie să-ți pastrezi oamenii, să fii corect cu ei și să asiguri că îi conștientizezi de greșelile pe care le fac. Ce faci?

#cultura #job