Darius Lupșa

Elon Musk și Neuralink. Papa bun pentru conspiraționiști

Neuralink e o companie din America, fondată de Elon Musk și se ocupă de dezvoltarea unor cipuri care să fie implantate direct în creier pentru a citi activitatea neuronală sau chiar a trimite direct în creier impulsuri electrice pentru a stimula anumite zone.


Dacă până acum, dragii mei conspiraționiști, v-ați temut de Bill Gates că vă implantează cipuri prin vaccinurile lui sau vă dă să beți apă filtrată din fecale. Musk de data asta vi-l pune direct în creier și nu vă mai lasă să mergeți la budă în fundul curții.

Vineri, 28 august, a făcut o prezentare a cipului și o demonstrație live cu trei porci: Joyce, Gertrude și Dorothy. Primul, Joyce, nu a avut cipul implantat, dar a fost acolo ca și “etalon de fericire” pentru ceilalți doi pacienți pentru a arăta că nu există diferențe de comportament între ei.

Dorothy a avut cipul implantat, dar apoi a fost extras pentru a demonstra că nu există nici un risc de implantare și se comportă normal.

Gertrude, al doilea porc, aceasta fiind și ordinea (de la stânga la dreapta) văzută în videoul de prezentare, a rămas cu cipul implantat și-l are de două luni.

  • implantarea se face în aproximativ o oră și nu e nevoie de anestezie generală
  • se află la versiunea 0.9 cu 1024 canale de comunicație și 23mm x 8mm ca mărime
  • implantul firelor în creier (Cortex) se face cu ajutorul unui robot care se asigură că nu atinge nici o venă sau arteră pentru a nu provoca sângerări.
  • cipul, după implantarea firelor, va rămâne lipit în gaura din craniu făcută în timpul operației
  • bateria durează aproximativ o zi și se va încărca peste noapte wireless

Ce au făcut până acum cu el

A fost testat doar pe porci și folosit doar pentru a citi activitatea neuronală, iar apoi afișată sub forma unui grafic. Tot pe baza datelor citite, acestea fiind analizate în timp real, s-a încercat să se prezică următoarea mișcare a porcului.

Ce vor să facă în viitor

Una dintre idei este să ajute oamenii paralizați care au legătura coloana-creier secționată. Cu un cip implantat în creier, altul în coloană după partea secționată, iar acestea două să comunice între ele și în felul acesta să poți merge din nou.

  • să poți să-ți salvezi memoriile pe un dispozitiv electronic sau să-i dai replay
  • să aibă conexiune directă cu telefonul tău
  • să te joci pe calculator doar gândindu-te la mișcările pe care vrei să le faci
  • doar cu gândul să-ți chemi mașina tesla în locul care te afli
  • dacă suferi de ceva boli care-ți afectează activitatea neuronală, această să fie stimulată din exterior

Concluzie

O să fie un viitor foarte interesant. Plin de idei science-fiction aduse la realitate. O să facă și mult bine și o să dezvolte multe domenii, dar o să facă și mult rău. Mă gândesc cât de robust trebuie să fie sistemul de securitate din jurul cipului ca să nu fie hackuit și de la un click distanță fie te omoară, fie te controlează direct pe tine.

Vezi “Neuralink Progress Update, Summer 2020” pe YouTube.

← BACK NEXT →