Darius Lupșa

Despre economii și de ce am ales să-mi fac credit

Povestea cu creditul începe în 2016, iar motivul a fost că m-am plictisit de prostia proprietarilor. Unul dintre apartamentele pe care am vrut să-l închiriez nu era mobilat complet și le-am propus proprietarilor, niște moși, că sunt dispus eu să-l mobilez, mai scad puțin din chirie și ei și putem să batem palma. Dar cu o condiție, vreau să facem contract de închiriere pe 5-10 ani, doar nu e vorba despre o tigaie și o pătură de luat sub braț și mutat în alt loc. Și au zis că nu se poate, că poate vine fiul acasă anul viitor și vrea să se mute el.

N-am înțeles nici acum de ce ai pune un apartament nemobilat pentru închiriere și nici nu ești dispus să-l dai pentru un timp mai îndelungat. Care e logica?

Scopul nu e să vă conving să vă faceți sau nu credit. Am avut în acești 4 ani parte atât de încurajări cât și de ocară din partea celor apropiați. Motivul pentru mine a fost simplu: banii de pe chirie o să-i dau la rată.

Acum sigur că există riscuri, încă și acum îmi e frică uneori cum o să pot plăti rata timp de 30 de ani(bine, încă 26 de ani). Dar dacă stau să analizez situația și să fiu realist, milionar nu o să ajung, la loto nu o să câștig, la pariuri nu joc, geniu nu sunt ca să vin acum cu vreo idee genială și să mă cumpere Elon Musk. Îmi rămâne doar varianta să muncesc, să fac economii pentru situații de criză și să-mi plătesc ratele pentru casă, fără să-mi mai bat capul cu toți idioții. Și asta mai bine o fac acum de tânăr, nu după 30 de ani când mai există și un copil și alte priorități.

Faceți economii

Mai repet, faceți economii. E un subiect discutat mult mai bine pe alte bloguri, în presă de către specialiști și un exemplu real la vestici. Aici o însemnare făcută de către Radu, aici și aici de către Vali, plus un comentariu de la Cristi foarte fain pe tema asta.

Datorită fricii de mai sus dată de credit, mi-am propus să am un cont de economii minim cu valoarea ratelor pe un an de zile. Și asta nu e foarte greu. Rata mea lunară e de aproximativ 900lei x 12 luni = 10800 lei. Cât vine asta pentru tine, două sau trei luni de salariu?

După un simplu calcul e un an de zile să plătesc rată dublă, sau în acești 4 ani câte 225 lei(25% din rată) în fiecare lună. Așa știu că în cazul unei crize, pierderea jobului, un accident de muncă sau orice care mă împiedică să am un salariu la final de lună, rata o să o pot achita. Iar dacă strângi puțin cureaua, poți să stai liniștit câteva luni fără job și fără să fii prostul care primește notificări de la bancă sau bani de la părinți că a trebuit să meargă an de an în Coasta de Azur.

economii

← BACK NEXT →