Darius Lupșa

Voi ați avea curajul să fiți plătiți în criptomonede?

Am mai scris despre experiența mea cu criptomonede aici, dar la mine e doar un fel de investiție combinată cu nebunie și curiozitate.

Am dat peste postarea asta și am început să-mi pun întrebarea din titlu. Oare noi, aici în țărișoara noastră, am putea primi salariul în criptomonede? Bineînțeles, asta implică foarte multe: cum se plătesc taxele, cum se calculează salariul având în vedere că piața e așa de volatilă: se stabilește salariul în lei și în fiecare lună e convertit într-o criptomonedă sau la cursul când negociezi salariul, cum îți faci cumpărăturile, cum plătești facturile, cum mergi în vacanță, cum trăiești fără lei.

Răspunsul e: nu se poate, nu în totalitate.

Pentru a face asta e nevoie ca magazinele, platformele online și tot ce există să ofere modalități de plată în aceste monede. Cei de la tradesilvania au o listă cu magazine online care acceptă în Romania plata direct în criptomonede. Dar cum era de așteptat, lista e destul de scurtă.

O altă metodă este prin Revolut, dar cu ajutorul lor ai doar un portofel cu criptomonede care apoi le convertești în lei (sau fiat money e termenul în engleză pentru monedele emise de guvern: EURO, USD, LEU) și de aici faci plățile în mod normal folosind leii noștri. Dar partea asta implică un comision de tranzacționare care poate să fie destul de mare.

Pentru cei pasionați și suficient de nebuni, nu există partea cu “nu se poate”. Pentru restul mai trebuie să treacă mult timp până devin și aceste monede suficient de răspândite încât să-ți poți face toate plățile direct în moneda dorită.

Totuși, există o familie care susține că și-a vândut toate bunurile, au cumpărat bitcoin și din 2018 trăiesc doar folosind această monedă și călătoresc prin lume. Îi găsiți pe Youtube și site-ul lor yolofamilytravel.com. Asta dacă sunteți curioși.

← BACK NEXT →