Codurile G și M
În programarea mașinilor unelte cu comandă numerică există aceste coduri G și M ca și limbaj de programare. Acestea conțin instrucțiuni cu ajutorul cărora creierul mașini știe cu ce viteză și ce cale trebuie să urmeze scula așchietoare pentru a realiza operația necesară.
Codurile G
Conțin instrucțiuni care țin de modul cum se mișcă mașina unealtă. Un exemplu ca să fie mai ușor de înțeles:
S300 M03
G00 X100 Y50
G81 Z-20 R3 F30
X300 Y40
Codul G81 este un ciclu de găurire. Mașina noastră, după ce am apăsat pe butonul de start, o să facă următoarele mișcări: va porni rotirea burghiului la o turație de 300rot/min și se va deplasa cu avans rapid în coordonatele X100 Y50, iar apoi tot cu avans rapid va merge cu vârful burghiului până la o distanță de 3mm față de piesă (R3). Din acest punct va folosi avansul de lucru de 30mm/min (F30) și va găuri piesa pe o adâncime de 20mm (Z-20). După ce a ajuns la Z-20, se va deplasa cu avans rapid pe Z pentru a scoate burghiul din gaură până la un punct anterior programat. Apoi va merge la următoarele coordonate, X300 Y40, și va repeta același ciclu de găurire: poziționare la R3, găurire până la Z-20 și retragere rapidă.
După cum am observat în exemplul anterior, pentru a doua gaură nu a mai fost nevoie să scriem codul G81 ca să folosim ciclul de găurire. Mașina a știut că după ce termină cu prima gaură, se va deplasa la următoarea și va folosi același ciclu. Aceste tipuri de coduri sunt cunoscute sub denumirea de coduri modale. Adică rămân active până când sunt dezactivate de un alt cod (G80 se folosește pentru dezactivarea ciclului de găurire).
Codurile M
Conțin instrucțiuni pentru a activa/dezactiva anumite funcții care oferă suport atât codurilor G și procesului de prelucrare în sine (M03 - pornire turație, M08 - pornire lichid răcire), cât și programului (M98 - chemare subprogram, M30 - sfârșit program).
Lista completă de coduri G și M o găsiți pe Wikipedia. Aceasta este doar o mică introducere în programarea CNC și ce semnifică aceasta. Îmi doresc să continui aceste articole despre programare, dar într-un mod puțin diferit față de clasicele tutoriale din programarea pe calculator. O să vă exemplific fiecare cod și grupuri de coduri și cum să fie ele utilizate împreună.
Simulare
Pentru cei care nu lucrează într-o fabrică și nu au acces la o mașină reală pentru a testa codurile, există simulatoare CNC. Acestea interpretează codul CNC și generează un grafic 2D care conține deplasările făcute de către mașină. Problema aici e că nu există ceva gratuit și să fie bun. Eu la lucru folosesc Cimco și NCPlot. Ambele sunt cu plată, dar au versiune de testare pentru 15-30 de zile. NC Viewer e o variantă online și gratuită. Mie personal nu-mi place. Uneori nu reușesc să simulez coduri mai scurte, alteori nu-mi arată ce-mi doresc eu să văd.