Darius Lupșa

Biserica, moaștele și pandemia

Citind sfatul lui Cetin de a purta mască chiar și pe stradă, fără a mai aștepta după înțelepții care ne conduc să vină cu interdicțiile, am rămas fără cuvinte ce comunicat a dat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Constantin Sturzu.

Am citit și recitit acest comunicat de mai multe ori. Poate există ceva acolo și eu nu pot înțelege. Sunt prea ignorant să înțeleg adevărul din spatele acelor afirmații. Totuși, în ignoranța mea, pot să-mi pun niște întrebări legate de credință, a mea în principal, biserică, sănătatea mea și a celor din jur, gestionarea situațiilor de criză și să mă întreb care e diferența dintre fanatici musulmani și ai noștri reprezentanți.

Am crescut la țară și, fiind copii mici, preotul ne lua pe lângă el în altar să-l ajutăm cu mici treburi. În special a făcut asta pentru a ne face să mergem mai des la biserică și să nu o percepem ca o obligație plictisitoare. Vă spun asta pentru că, dacă ar avea logică și bun simț, aș putea înțelege comunicatul de mai sus. Nu sunt un ateu, am credință. Ceea ce nu mai am e încredere în așa ziși duhovnici, un fel de influenceri ai religiei.

Ori și câtă credință ai avea, nu poți să spui așa ceva. Nu se pupă una cu alta. Dacă statul nu se descurcă cu gestionarea pandemiei, dacă pe ei îi interesează acum alegerile și puterea în guvern, dacă pe HORECA sau orice alt agent economic îl interesează banii, iar pe toți îi doare în c*r de noi. Din toată ecuația asta tu trebuie să fii reprezentatul părții morale, părții care ne apără, fie că e sufletește, fie că e fizic, nu are importanță. Voi susțineți că am devenit păcătoși și suntem plin de vicii materiale, și tot voi sunteți vocea care se ceartă cu statul că nu vă lasă să aduceți grămadă 10-20-50 de mii de oameni.

Vă spun eu ce cred. Cred că, prin susținerea voastră în a îndemnă oamenii să stea acasă, să se protejeze și să caute alte căi prin care pot ajunge la credință, vă e frică să nu fiți acuzați că voi sunteți cei care nu-i lasă să pupe moaștele.

Și pentru asta sunteți huliți de așa multă lume. Nu mai sunt vremurile când 80% din populație era analfabetă și putea fi ușor manipulată. Nu vreți propovăduiți o religie care să fie în unison cu știința și logica, iar prin asta să faceți lumea să devină mai bună. Nu una mai fanatică.

Arhiepiscopia Iasilor

poze preluate de la Cetin

← BACK NEXT →