Darius Lupșa

Banii nemunciți dau rezultate și ne scapă de sărăcie

Cum vă sună asta cu: un venit de bază pentru toată lumea, fie că lucrează, fie că nu?


Am citit despre asta în cartea Utopie pentru realiști a lui Rutger Bregman, iar ideea e una foarte veche. Era anul 1795 când magistrații din Speenhamland, Anglia, s-au întâlnit pentru a găsi o soluție în a-i ajuta pe oamenii săraci care sufereau din cauza recoltei proaste de grâu și înfrângerea Angliei de către Napoleon Bonaparte. Soluția la care au ajuns era ca veniturile fiecărui membru a familiei să fie completate până la nivelul subzistenței.

În anul 1969, președintele Richard Nixon a fost la un pas să implementeze o lege prin care fiecare familie săracă din America să primească un salariu de bază fără nici o obligație de muncă. Nu cu mult timp înainte de a-și face publică ideea, acesta a primit un raport, vechi de 150 de ani, a cazului din Speenhamland în care era concluzionat faptul că dând bani săracilor aceștia nu o să mai lucreze. Nixon a fost obligat să-și schimbe discursul și a creat ceea ce avem noi astăzi: ajutoare sociale.

“Nu poți să-ți iei concediu de la sărăcie”

Oamenii săraci nu sunt cu adevărat proști, doar iau alegeri proaste pentru faptul că nu au timp să gândească. Ei se gândesc doar cum o să plătească facturile și ce o să pună mâine pe masă. E greu să te gândești la planuri de viitor, hobby-uri și vise când copilul tău plânge că îi e foame sau că de mâine e posibil să dormi pe stradă pentru că n-ai bani de chirie.

O minte scăpată de sărăcie și grijă e mai productivă la lucru. Oameni mai implicați în ceea ce fac și care sunt acolo pentru că asta își doresc. Nu doar că trebuie să muncească din obligație la cele mai neplăcute munci pentru a-și asigura traiul, ci pentru faptul că are nevoie de acei bani pentru un anumit scop care îl face sa își dea mai mult interesul.

E mai ieftin să dai bani săracilor

Costurile cu birocrația ajutoarelor sociale, poliția si sistemul judiciar sunt cu mult mai costisitoare decât a da bani fără nici o obligație oamenilor săraci. In ultimii ani s-a dovedit asta prin mai multe experimente și faptul ca acești oameni au început sa se dezvolte de unii singuri și au reușit sa treacă de pragul sărăciei.

Desigur că o să existe oameni care o să folosească acei bani pentru droguri și alcool, rămânând tot săraci. Dar când privești o chestie de genul la nivel de societate, nu te oprești în a o face doar pentru că nu toată lumea e perfectă. În cazul acesta faci cât mai multe experimente cu metodele care ar ajuta societatea și măsori rezultatele. Dacă statistica îți spune că ai majoritate în ceea ce privește progresul și ridicarea nivelului de trai, metoda e de succes. Nu o să avem nici o metodă perfectă și nici o societatea în totalitate perfectă, dar putem avea pas cu pas îmbunătățire pentru majoritatea oamenilor care-și doresc asta.

Photo by lucas Favre

← BACK NEXT →