Darius Lupșa

Apple Arm Macs și de ce aș face schimbul

Am un MacBook Pro din 2016, modelul fără Touch Bar și “faimoasa” tastatură cu mecanism butterfly. Până acum a avut parte de două trimiteri în service, ambele suportate de către Apple.

Prima a fost chiar din cauza tastaturii. Tasta ‘a’ fie nu funcționa, fie scria litera ‘a’ de 3 ori la o singură apăsare. Conform fișei de service, au schimbat partea superioară complet fără nici un cost din partea mea.

A doua problemă apărută a fost cu displayul. Problema se numește “flex gate” și din cauza unui cablu care leagă partea inferioară cu ecranul, iar după ce îl deschideai mai mult de 45 grade, se închidea imaginea. La fel, l-am trimis în service și m-am ales cu display nou-nouț.

De ce mi-aș cumpăra modelul cu procesor ARM

În primul rând n-aș recomanda la nimeni să-și cumpere așa ceva, cel puțin nu în următorii 2-3 ani. Faptul că Apple dorește să treacă de pe procesoare Intel pe propriul lor procesor cu arhitectură ARM, o să aducă multe probleme legate de compatibilitate. Chiar dacă s-au lăudat că poți să rulezi orice program și pe procesoare ARM datorită softului Rosetta 2, o să fie o penalizare în ceea ce privește performanța și poate chiar și compatibilitatea cu noul sistem.

Zvonuri despre următorul model:

  1. Bateria ține 16-20 ore
  2. Greutate sub 1kg
  3. Are Face ID și logarea pe site-uri e la fel de ușoară precum pe iPhone
  4. Are eSIM integrat. Asta înseamnă că pot să-mi configurez un plan de date și am net oriunde m-aș afla, iar împreună cu punctul 1 și 2 îl face cel mai portabil laptop
  5. Preț de aproximativ $1000
  6. Cipul A14X să concureze ca și performanță direct cu un Intel Core i9-9880H

Mai multe detalii găsiți aici, aici, aici și aici.

Dacă zvonurile de mai sus devin realitate, pentru mine merită să fac schimbul. Performanța cu siguranță o să fie mai mare decât la modelul meu, iar faptul că folosesc aceeași arhitectură de procesor pe toate produsele lor o să fie un ecosistem mult mai compatibil. Ceea ce nu găsești în altă parte. Faptul că nu toate aplicațiile o să ruleze nativ pe procesor de tip ARM nu mă afectează foarte tare. În momentul de față îmi folosesc Macul mai mult pentru navigare pe net, filme, seriale, scris aici pe blog și Skype.

Macbook laptop

← BACK NEXT →