Darius Lupșa

Amintiri din copilărie cu Windows 95 și de ce “Start” nu e verde

Ieri, pe 24 August, Windows 95 a făcut 25 de ani de la lansarea sa oficială. Am văzut asta pe twitter și mi-am adus aminte cât de prost, inocent, eram cu 16 ani în urmă, pe clasa a6a, când am avut primul calculator. Era o bestie. Ce mai pot să zic. Dotat cu Windows 95, 64MB RAM și un hard disk de 256 MB rupea la un joc cu motociclete (din păcate nu mai știu cum se numea) și alte câteva jocuri ținute pe dischete. (Nu mai țin minte dacă Mario și Chicken Invaders mergeau pe acest calculator sau doar pe următorul deținut.)

Am copilărit la țară. Nu știam ce e acela net și Google sau alte minuni ale anilor 2004. Singura mea activitate pe calculator erau aceste jocuri împrumutate și copiate din copil în copil. Mai aveam plăcerea să iau reviste și ziare și să scriu din ele apoi în WordPad. Făceam asta doar pentru simplu fapt că îmi doream să petrec timp la calculator, nu aveam ce face la el în afară de jocuri, iar asta era o activitate interesantă pentru mine.

La fel, nu aveam concepte despre ce e acela un sistem de operare, cum funcționează sau de ce arată așa cum arată. Țin minte că am mers la un prieten acasă care avea un calculator mai bun decât al meu, avea jocuri mai colorate, muzică mai multă, filme, chiar și CD Player (da, al meu nu avea așa ceva). Nedumerirea mea era de ce imaginea lui pe ecran arată mai colorată și mai frumoasă decât a mea. Avea bara de jos albastră, butonul START era un verde de toată frumusețea. Poză colorată în meniul de start și o coloristică superbă. Răspundea la numele de Windows XP, dar eu n-am îndrăznit să întreb cum îl cheamă.

Așa că, n-am întrebat nimic, n-am vrut să mă fac de rușine, am mers acasă și am început să configurez schema de culori pe al meu să fie ca și a lui. N-am reușit. N-am știut nici de ce și nici nu aveam de gând să întreb. Așa a și murit, fără meniul START să fie acel verde frumos. A avut o moarte prin “delete”. Aveam nevoie de spațiu pentru un joc și am zis că șterg ceva fișiere de prin partiția C. Nu a avut nici o problemă atunci, dar nu a mai vrut să se trezească în ziua următoare. La următorul calculator, după câteva luni(aproape către un an) am realizat și eu că există mai multe sisteme de operare și că ceea ce aveam eu era strămoșul lor din anii 95′, iar noi fiind în anul 2005.

Dragul meu Windows 95, am fost copil, n-am știut să te apreciez și ți-am tăiat aerul din greșeală. Aveam nevoie de spațiu.

Windows 95

← BACK NEXT →